22 Disember 2009

Anti-Chronologically, not anti-clockwise

Ada ke such word? Baru check to WordWeb, chronogically means "With respect to chronology", chronology means "(1) An arrangement of events in time; (2) A record of events in the order of their occurrence; (3) The determination of the actual temporal sequence of past events"... u get the picture. Kenapa nak buat macam tu, tanak back dated back to last entry..sebab dah tak ingat lagi. Yang paling ingat are events yang baru saja berlalu, worth mentioning.

Alamak, Enche' B baru jer telefon, dalam 10 to 15 minutes sampailah ke sini...SO...solat dulu, nnt saya sambung balik. Hari ni, saya telah membeli:
1) Ledger Akaun - untuk rekod perbelanjaan. Kata pelajar akauntasi, haruslah prektis buat book entry
2) Buku Nota A6 - untuk rekod komparison harga barang2 dapur/ yang selalu dibeli. Komparison dibuat antara 3 tempat - Carrefour BeeTiHedgeO, Giant PeeBeeDee dan Jaya Jusco SiEs.

Wow, saya pun kagum.

17 September 2009

Tips menjadi boss yang baik

Wow wow wow..ikut counter kat bawah tu, saya dah terima 600 pengunjung ke blog ini. *pats at the back*

OK, hari ni macam hari yang kureng untuk saya. Pagi tadi saya tersedar yang saya hilang IC dan juga pass card office.*sedey*

Datang office dengan perasaan ngantuk dan duka, tiba2 dapat call dari Perempuan Gila. Saya dah la ade keje pending, yerla..mmg janji nk bagi this morning tapi bila buat semalam, macam complicated pulak the last 20 samples. of course la kena buat further work kan.

And dia terus menggila macam ni:
M..i have gave you two days to do this. How come u take so much time? What are you doing? We must cut short coz we dont have time anymore.
(PG ni mmg ada reputation menggelabah tak tentu pasal. Dah la ckp macam saya ni bongok sgt nak buat kerja. bila buat simple2, i sorang paham...kasi comment kena lagi detail. so bila dah buat detail marah jugak? WTF?)

Kalau saya jadi boss, saya akan cakap macam ni:
How many samples u need to do? If there is no major exceptions, we can stop here and concentrate to other areas.
(As a boss, kau pun kena la pikir yang ur staff ni pun orang jugak).

So, bila I dengar ada org cakap belakang pasal kau..I tak rasa kesian pun. Padan muka hang! Maybe I kenot balas, but you will get it back. What goes around comes back around (lagu JT)..

Puas hati mak!!

p/s : dah ada mood balik. packing raya belum lagi. IC ku hilang lagi. Takpelah, cobaaaaannnnn (style Panglima Bujang Lapok)..haruslah start list barang2 nak bawak.
Selamat Hari Raya semua...Maaf Dzahir & Batin

26 Ogos 2009

Babab kang

Tetiba nak buat komen pasal sebat menyebat.

Sekarang dah hot gile pasal cerita perempuan melayu islam yang minum benda haram di khayalak ramai kan?

Well, saya rasa perempuan itu cukup bagus kerana terima seadanya hukumannya. Moga dapat memanfaatkan pengajarannya.

Tapi, ada pulak orang yang bising...lagi riuh dari penerima sebatan yang hukuman itu tak patut diteruskan sebab akan membawa bad image negara kita di mata seantaro dunia. Tahu tak dia tu mempertikaikan hukum Allah?

Banyak orang takut dengan hukum Pencipta kita kerana hukumannya berat. Saya tak nafikan yang ianya memang berat. Tapi berat pun ada tujuannya. Tujuan ultimetnya adalah untuk mencegah orang membuatnya...Prevention is better than cure. When org2 dah tau hukuman berat akan dikenakan jika membuat satu kesalahan, automatically orang tak nak buat benda tu. Contoh lah - kalau mencuri kena potong tangan. Korang ingat pencuri2 yang bermaharajalela sekarang ni nak mencuri ke? Dah kena potong tangan, sah2 tak boleh mencuri in the future. Potong tangan tu pun sakit, kena paper cut sikit pun dah komplen satu hari kan?Kompare pulak ngan hukuman sekarang ni, mencuri masuk jail (ni hukuman umum lah..saya tak tahu exact punishment.) Masuk jail, dapat tempat tido, makan free..haih..Makin ramai la org dalam jail tu

Nak dikenakan hukuman tu pulak, bukan sesuka hati boleh hukum org. Kena la disupport dengan evidence2 dan seangkatan dengannya yang dapat membuktikan - sahih - yang orang tu memang buat salah. Kalau tak betul, maka tak kenalah hukumannya.

DAN...hukuman ini hanya untuk orang Muslim. Penganut agama lain tak terlibat pun.

Saya cakap macam ni, bukan lah sebab saya rasa saya ni baik sangat. Saya mengaku yang saya pun banyak buat perkara mendatangkan dosa. Saya rasa saya terima hukum ini, respek apa yang cuba dilakukan/ disampaikan, dan yang lebih baik lagi, cuba sebaik mungkin mempraktikkan apa yang diajari.

Ini adalah pandangan dua sen saya. Tak suka tak pe.

KL tidak jerebu lagi!!

Sedarkah anda yang kita sudah boleh nampak KLCC dari jauh? Yang langit kita ni sebenarnya biru (yelah, bila kita replay balik video2/ gmbr langit sebulan lepas, kalernya ialah kelabu asap)..

Sedarkah anda yang saya pun sudah lama tak menulis entri di sini? Yang kita sudah berpuasa 5 hari (insya Allah, hujung hari Rabu ini)?

Semuanya kita kena berterima kasih kepada Maha Pencipta kita yang Agung...Alhamdulillah...

Terima kasih kepada hujan yang telah mencuci semua kotoran dan habuk di kaki langit bumi kita ini.

Terima kasih kepada majikan kerana H1N1 telah pun dikaver di bawah skim kesihatan kompeni.

Terima kasih kerana saya dapat berpuasa dan pergi ke Phil-lip Wa-in pada hari Isnin lepas (OK, dah tak berani sangat dah kerana kaki saya still rasa lenguh2..Agak rigorous work out hari tu). Lepas tu penat sangat, lepas buka, balik dan tidur...ZZzzZZZ

04 Ogos 2009

Sekarang dunia ni makin tak sihat

Orang2 keliling saya pun sakit. Colleague kat cubicle tepi sakit tekak dah nak masuk sebulan dah... Bilangan org mati kat M'sia ni disebabkan H1N1 pun dah 8 org. Keadaan sekeliling di KL ni pun sangat berjerebu...

Anak sedara saya yang gebu, comel lote, pipi gantung pun tgh sakit. Admitted into hospital since semalam. Kesian dia, kan!! Bayangkan muka comel macam ni sakit. Aunty Merr hopes you will recover soon! Jangan nangis2 makan ubat..and dont tarik2 the 'tube-stuck-around-your-wrist' aku-tak-ingat-nama-apakebenda tu yer


Lihatlah pipi gantung saya ini. Comel bukan?



Haha..saya kecil2 tak suka bersuara. Bila besar suka joget goyang2 butt with pampers on!

Tadi ada jugak discuss ngan the mother. Pernah dengar tak let's say baby tu selalu sakit, sometimes the name doesnt suit the baby? Maybe nama tu too strong for them ke, tak elok ke..dan banyak lagi reason lain.

Saya bagitau the mother, coz this thing happened to my ayah. Dulu ayah nyer nama Adnan, selalu sakit. Then tok ki dan tok saya decided to change his name to A*******, alhamdullillah sihat waalfiat. Mungkin nama baby comel, gebu, pipi gantung ni patut ditukar juga? FYI semua, saya la tukang kasi nama kat dia. Siapa yang bersalah? Mereka dan keluarga mereka? (ingat tak lepas Ringgit Kasorga keluar, semua org nak sebut phrase/ statement ni..heheh)

Satu lagi berita kesihatan... Hari Sabtu lepas, siapa yang masuk ke KL mesti jadi tak sihat otak sebab tension sgt kan? Macam saya, semangat sangat nak buat kerja. Saya bertolak from rumah pukul 11, lepas tu stuck in traffic sebab road block kat Besraya. And then after skolah t-u-n-g 5h1n, jam gila2 kat junction yang kiri pergi towards estana neghara, stret pergi jalan tun razak. Tengok2 belah kiri tu, polisi buat road block jugak di mana hanya satu lane saja yang dibenarkan masuk ke jalan tu. Masya Allah..geram mak sangat!! Ini semua org yang buat demonstrasi punya pasal. Menyusahkan org lain!! Haih, nampak sangat undi saya untuk pilihanraya lepas ini untuk siapa... Oh yer, saya pun U-turn dekat depan sikit, jalan stret tu..lalu tiba di rumah pukul 12.45. Anda yang pandai Matematik kiralah berapa lama saya dalam kereta? Sangat lama bukan? Lenguh kaki saya, nasib baik auto bukan manual


Semasa tgh bersenang lenang dalam kereta disebabkan semua kereta tak bergerak, saya pun decide nak telefon hospital kesayangan sebab nak bagitau saya 1st day period. Panggilan telefon saya dijawab oleh misi pengganti kerana misi tetap bercuti. Sila rujuk dialog di bawah yang telah dilakonkan semula :

Saya : Hello, boleh cakap dengan Doktor R@5l1z4?
Misi Ganti : Hello, siapa yang bercakap ni?
Saya : Che' Merr (of kos la ckp nama betul)
Misi Ganti : Kenapa?
Saya : Saya nak tanya doktor, nak arrange appointment sebab hari ni 1st day period saya. Doktor nak injek saya dengan Gonal-f, tapi esok kan Ahad, so saya tak pasti nak buat macam mana. Doktor dah suruh saya pergi hospital hari2 nak injek. (sila sedari yang saya dah explain banyak dah kat misi ni)
Misi Ganti : Boleh call kejap lagi tak? Doktor tengah buat dressing
Saya : Pukul berapa agaknya boleh saya call?
Misi Ganti : Boleh call kejap lagi tak? Doktor tengah buat dressing (Engkau ni memang mengundang carutan satu himalaya. Dah la tengah jam gila, kalau tak tahu pape...jgn la tanya "kenapa?" Silap laaa....Sila rujuk line berikutnya)
Saya : (wtf)... H1N1!!! (of kos bukan H1N1..tapi sebutan yang lebih senang untuk sebutan sehari2)...Nota : Call belum pun di'diskonnekted lagi.

Lepas tu dah sampai rumah, segan la jugak sebab dah terlepas macam tu..tapi sebab nak arrange jugak appointment, saya pun call balik. tapi buat2 suara lain...hahah. Misi ganti yang sama angkat phone, suruh saya call operator mintak hp number dokter sebab dokter tengah rounding. (Mmg hampeh la misi tu, tak boleh pakai!!!) Saya call operator,mintak number dokter. dia tak kasi..OK, fine. Dia cuba sambungkan number dokter, tapi tak berangkat! So, operator tu baik hati tanya ada pape pesanan nak ditinggalkan, siap phone number saya lagi (OK, yang ni baik sikit. Sejuk hati wa!)

Tunggu punya tunggu punya tunggu..tak kunjung tiba. So, saya at the moment dah declare nak pergi dokter yang lebih pakar, lebih mujarab dan lebih in demand di ES-Jay-eM-Ci. Rasanya banyak org tau dokter apa. Cousin Enche' B yang ada masalah lebih kurang pun dah pregnant 3 bulan. So, sayonara KayPeeJay Kjg, here I come ES-Jay-eM-Ci!!!!

Lupe nak infom, disebabkan kejadian kegeraman tidak dapat dibendung, maka saya pun startlah sesi bersenam saya. Lepas penat bersenam, sebab lapa sangat, maka makanlah burger ayam daging special with cheese!!hahaah, hilanglah kalori yang dibakar tadi. Tak berbaloi bukan?Hahah hihihi huhuhu

28 Julai 2009

Awak, awak..nak tau tak??

Awak, awak..nak tau tak??

Nanti Enche' B datang opis kita sebab kita berjaya konvins dia nak join kelab senaman Enchik Phil-lip Wen. Seronoknya kita. Terima kasih sayang!!
Tapi kita pulak takut kita tak dapat komit nak pergi selalu.. Tensi nye kita. Tapi kawan yang rekemen kat kita cakap..since kita dah bayar, so itu adalah motivasi kita untuk pergi selalu. Kita dah tgk kelas..kita nak pegi kelas Capoeira hari Ahad.. (alamak...ada cukur jambul laa..). Seriyes, tgh tulis entri ni baru kita sedar yang ada clash of events. Hampeh tak dapat pergi...

Awak, awak..nak tau tak??
Kita nanti dapat result exam bulan depan tujoh belas hariblan.. doakan kita pass paper ni k! Sayang awak sangat...

Awak, awak..nak tau tak??
Kawan kita baca mana ntah , lupa nak tanya dia tadi. Dia cakap, ekceli..kita boleh plan nak dapat anak gender apa.
Kalau nak anak laki2 (in jawa, we call them lanang), kena kerja keras ngan laki korang pada hari 11 hingga 17 cycle period korang tu..
Kalau nak anak pompuan pulak (kalau jawa cakap wedok), awak layanlah laki2 awak pada hari ke 18 hingga 23.
Sejauh mana kebenaran stetment di atas, saya kurang pasti. Patut la kita tak dapat anak lagi sebab kita suka masa seminggu before kita period.. (adakah terlalu banyak info? Maaf yer. Cukup di sini)
Kalau benar stetment di atas, saya bagitau awak tahun depan..ok?

Alamak, Enche' B dah sampai untuk meng'sign-up' tapi kita belum semayang lagi.

Tata..Titi..Tutu

27 Julai 2009

Hari Senin yang biru...

Agak gembira bila check baki dalam akaun bank ada duit lebih banyak daripada biasa. Staf di syarikat pembentungan negara dapat duit bonus untuk dibuat raya. Terima Kasih K3m3nt3r1an K3w4ng4n! Saya akan pangkah anda untuk pilihanraya umum seterusnya!!

Jadi bila terasa banyak duit, maka terasalah 'kena' berbelanja lebih (Ya, mama dah bagitau saya ni pantang ada duit, tak sabar2 nak berbelanja.) Tapi, bukankah sudah penat bekerja maka haruslah penat berbelanja...hahah (Okeh, tak boleh pakai punya statement..)

Setelah ditolak bahagian yang ada lebih sikit (untuk simpanan, bagi mama n ayah duit, bayar bil telefon, parking dan segala)..dan ditambah pula dapat tahu yang BeeEnEm dah tak kasi para isteri bekerja keras dan membelasah barang di gym tak ingat dunia, saya pun pergilah ke Phil-lip Wa-in yang berada dekat dengan office saya, untuk chekaut apa yang ada di sana.

Tengok keadaan sekeliling, tak lah se-gah nama2 lain yang ada di dalam industri yang sama.. tapi tarikan utama saya ke sini ialah :
(a) Dekat dengan tempat kerja, bolehlah konon2 pergi semasa lunch time (pastu makan balik during kerja time?) dan time tunggu Enche' B habis kerja atau habis jogging
(b) Ladies Club!! Semua untuk wanita, tak ada lelaki. Bolehlah berb.. opps .. bersenam tak payah control maksud saya.
(c) Sebab dia ada promotion sempena anniversarry 33 tahun.. so dapatlah ekstra benefits. Dengan membayar RM 2,988 (kalau guna V1s4, bayar ansuran 6 bulan, nett yer), saya akan/ boleh (bergantung pada keputusan mutlak, veto, besar dan seangkatan dengannya - akan dijalankan secepat mungkin, tak payah tunggu malam Jumaat) :
- 100% rebate (dapat poins sebanyak 2,988 juga)
- kerana saya masuk through buddy, dapat ekstra 330 poin
- total poin yang saya akan/ boleh (sila rujuk sebab di atas) ialah 3,318. Saya boleh tukarkan poin ini kepada facial, slimming program ataupun massage, ikut saya punya suka. Konsultan tadi cakap, dengan poin ini, saya boleh dapat 17 sesi massage. Seronoootttnnnyyyaaaa....

Selepas ini, perut saya akan/ boleh bertukar bentuk fizikal. Dari (kesukaran memakai jeans):

gambar 'google-able' di sini : http://www.getfitorangecounty.com/

kepada bentuk yang lebih menarik, sihat dan cergas (juga tak dilupakan lengan macam jeli bila melambai2, peha yang kalau boleh menjerit minta dibebaskan dari seluar yang dah tak muat lagi) seperti (feeewweeetttt):


gambar 'google-able' di sini : http://weblogs.newsday.com/

Ditambah lebih 'cantik-menarik-tertarik-kau memang the bomb!' bila berjalan2 bersama anak2 (dalam kes saya pada tarikh ini, dengan anak2 buah la kan)

gambar 'google-able' di sini : http://www.peoplestylewatch.com/

Seronoknya berangan..haih. Saya solat dulu, Enche' B dah habis berjogging.

Tata, titi, tutu..

13 Julai 2009

Main Dokter - Dokter

Haloo.....(gema balik coz takde orang jawab balik)

Sorrylah saya lama tak mengapdet C&B ni.. Awak pun semua tahu saya boleh menaip di kotak "post" di bl0gsp0t ni bila Enche' B lambat ambik saya (Hari ni ekceli kena ganti coz masuk ofis lambat..tapi keje dah habis. Teknikally mmg tunggu Enche' B pun)

So..apa CER?? Hari ni baru buat chek up ngan dokter kesayangan saya di KayPeeJay Kjg. Ingat tak saya cerita pasal IUI tu? Hari ni tak jadi buat (AGAIN) coz follicle saya pecah cepat sangat (immature) tak sesswai untuk buat prosedur tu. Pecah atau hilang, saya pun tak pasti. Terpaksa 'bend'kan lutut untuk di'godek' oleh dokter guna ...(saya tak tau nama dia) tapi hilang tak dijumpai pulak telur yang ditag untuk membesar bersama askar Enche' B.

Saya bila dapat tahu pun macam agak blank. Saya tanya dokter telur tu boleh gerak2 ke? Kejap ke kiri, kejap ke kanan. Dokter cakap tak. Nak buat macam mana, bukan rezeki. Dokter tanya lagi, ada buat tak S.I tak weekend baru ni. Ada, jawab kami malu2 kucing. (S.I bukan Site Investigation). Harap2 dengan kehendakNya adalah yang menjadi mengikut proses semulajadi...AMIN.

Banyak betul halangan saya ni. Orang lain dapat, tapi taknak..buat saya sedih. Kepada kawan saya ni, bersyukurlah coz boleh dapat dengan senang. Tapi saya percaya dan tahu ini semua ketentuanNya, bukan bergantung kepada individu yang lepas cakap sebab saya laser kat individu sebab tu tak dapat anak (kejap break kejap coz kawan sehidup semati saya telefon)...

....haa..yer. Saya percaya apa yang berlaku sekarang ni, adalah yang terbaik untuk saya. Kalau saya ada anak, mungkin saya tak boleh nak habiskan @CC@ saya ni. Mungkin saya tak dapat kenal Enche' B dengan lebih rapat lagi (kami kenal Jun 05, tunang Feb 06, kawin Nov 06.) Tak boleh kenal hati budi, jalan2 laki bini, gaduh2 sesuka hati, main lari2 (rumah kami 2 tingkat. Sila berimaginasi..)

Satu lagi, saya agak kecik hati bila org tanya saya banyak kali kenapa tak ada baby. Lagi kecik hati (geram pun ada) kalau saya dah explain saya ni ada endometriosis, siap explain apa benda tu, pastu tanya lagi.. haih, kang ada benda yang melayang ni..

Oleh itu, saya ada buat research dan jumpa artikel yang baik untuk terangkan apa itu endometriosis. Artikel ini dalam Bahasa Inggeris, tetapi untuk memenuhi kriteria berblog dalam Bahasa Melayu (haa, Matematik dan Sains pun nak kembali dalam Bahasa Melayu, baik kita banyakkan bahan bacaan dalam bahasa kebangsaan kita). Bahan di bawah ini adalah di’translate’ dari website ini.. http://www.gynsecondopinion.com/endometriosis.htm). Kenalah eknolej (maaf, rosakkan bahasa melayu..hehe) kalau tak saya boleh disaman.

Apa itu Endometriosis?
Tisu yang ada di uterus dan digugurkan semasa kitaran haid adalah dipanggil endometrium. Pada sesetengah wanita (sayalah salah seorg tu), tisu yang sama boleh tumbuh di luar uterus, di tempat yang tidak sepatutnya. Bila ini terjadi, endometriosis wujud. Tisu yang selalunya berada di uterus boleh ditemui di dalam atau luar ovari, tiub fallopio, permukaan luar uterus (ini keadaan saya) ataupun di kawasan lain peritoneum. Kadangkala, tisu ini juga boleh berada di bowel atau bladder (sorry, tak tahu perkataan Melayu untuk ini). … Endometriosis juga boleh mempengaruhi kesuburan, dan kira2 30% wanita tidak subur (infertile) didapati menghadapi endometriosis.

Sel di dinding uterus selalunya melalui perubahan kitaran ... (maaflah, paragraph baru ini saya paste sahaja dalam bahasa Inggeris. Lama kalau nak translate, tak buat kerja lain lah jawabnya.)

The lining cells of the uterus normally go through cyclic changes in response to the varying levels of the female hormones estrogen and progesterone produced by the ovary throughout the month. During the menstrual cycle, as estrogen levels rise, the tissue first grows and builds up, and then, as the level of both estrogen and progesterone fall at the end of the cycle, the tissue breaks down and is shed as menstrual blood. When a woman has endometriosis, while the lining cells are present in locations where they are not intended to be, they still respond to hormonal changes in much the same way as if they were still within the uterus.

During the menstrual period, as normal uterine lining cells begin to bleed, the endometrial cells present outside the intestine - endometriosis - also begins to bleed. The blood from these endometrial cells, however, is contained inside the body and accumulates. This accumulation of blood and other substances given off by the endometriosis often causes irritation, and even damage, to the surrounding areas. And, if these cells are present near the uterus, bladder or the bowel, the irritation may lead to pain in those locations. The body's natural response to irritation and injury often ends with the formation of scar tissue, which also increases the likelihood that discomfort will be experienced (see chapter on pelvic pain). The scar tissue can also interfere with the passage of the egg into the tube and lead to infertity. Thus, the abnormal location of uterine lining cells leads to the symptoms and problems that we associate with the condition called endometriosis.


WHAT DOES ENDOMETRIOSIS LOOK LIKE?
The appearance of endometriosis is variable and changes over time. Areas of endometriosis may be small, only a millimeter, or larger than a few centimeters. We think that new endometriosis appears as small, almost clear, raised areas on the surface of the uterus, tubes, ovaries or inside lining of the abdomen. Over time, these areas, called implants, continue to collect the pigment contained in the blood they secrete. As this occurs the areas become pink, then dark red, and finally a dark brown color. The darker areas have often been called "powder burns" because of their color and shape. In order to evaluate a woman for the presence of endometriosis, a careful inspection of the entire pelvis and abdomen must be performed, looking for all the possible apearances of endometriosis, some of which are fairly subtle.


WHAT ARE THE SYMPTOMS OF ENDOMETRIOSIS?
If you have painful periods
(ada), chronic pelvic pain (ada) , pain during or after sex (ada), premenstrual backache (ada), painful bowel movements, the sudden onset of pelvic pain, or a problem with fertility (mungkin ada), your doctor will consider endometriosis as one of the possible causes for your problem. On the other hand, many women with endometriosis have no symptoms at all, and the condition may be discovered inadvertently during surgery for another reason.

CAN ENDOMETRIOSIS CAUSE INFERTILITY?
Infertility has long been felt to be associated with endometriosis, but the reason endometriosis might cause difficulty getting pregnant has not been established. In fact, it may be that the cause of the endometriosis may also independently cause infertility. We know that about 5% of women who have had children and request tubal sterilization will be noted to have areas of old endometriosis at the time of their surgery. Therefore, the presence of endometriosis does not, per se, imply that a woman can not get pregnant.


However, it does appear that the chance of getting pregnant is decreased somewhat if you have endometriosis, and the more endometriosis you have, the less likely you are to get pregnant. Endometriosis appears to start as small areas of abnormally situated endometrial lining cells. As the tissue grows and bleeds, scar tissue forms around it, increasing the amount of damaged tissue. The scar tissue may even grow around the tubes and ovaries in a way that blocks the passage of the egg down the tube.

The probability of a healthy woman getting pregnant is about 25% per month. For women with mild endometriosis, where the endometriosis is present in small amounts and has not caused any scarring, the pregnancy rate is about 7% per month. For women who have severe endometriosis, where extensive scarring, blockage of the fallopian tubes, and large cysts (cysts saya tak besar sangat, alhamdulillah) in the ovaries are present, it is not hard to understand why pregnancy rates are extremely low without treatment.

HOW CAN ENDOMETRIOSIS BE DIAGNOSED?
Endometriosis may be suspected if tender, thickened areas are felt near the uterus on a pelvic examination. If an ovarian cyst is present, sometimes a sonogram may exhibit the patterns suggestive of an endometrioma, and the diagnosis may then be suspected. Unfortunately, we do not have any test presently available that can reliably predict whether or not endometriosis is present. Neither sonography, MRI, CT scan or blood tests are accurate in this regard.


The diagnosis of endometriosis can only be confirmed by looking at the pelvic organs at the time of surgery. Areas with the characteristic appearance of endometriosis can then be seen. Usually a minor surgical procedure, called laparoscopy, is performed under general anesthesia for this purpose. A small lighted instrument is inserted through the navel, and the surgeon looks through the instrument directly or, with the aid of a camera attached to the laparoscope, the pelvis can be projected on a TV screen. (Saya dah buat dah, check)

At times, the diagnosis of endometriosis is made during a laparotomy, abdominal surgery which is performed under either general or regional (such as epidural) anesthesia. The incision in the abdomen ranges from approximately two to five inches in length. This abdominal surgery may be needed when a large endometrioma has been identified by the sonogram or if a pelvic mass of uncertain cause is found on examination. In addition, endometriosis may be incidentally found during an abdominal surgery performed for another reason, such as fibroids, an ovarian cyst or even surgery for appendicitis. (Ini tak silap kalau kes yang lebih kompleks)

TREATMENT
Treatment is aimed at reducing the symptoms of endometriosis, usually either pain or infertility. Treatment is divided into three paths - observation, medication, or surgery.
OBSERVATION: IS ANY TREATMENT NEEDED FOR ENDOMETRIOSIS?
Women who have minimal or mild endometriosis and do not have pain may not require any treatment other than careful follow-up. In practice, however, if the diagnosis of endometriosis is made during laparoscopy, most gynecologists will burn or cut away these cells. However, a few studies have demonstrated that this treatment of mild endometriosis does not enhance fertility. For women with mild endometriosis, fertility rates are good even if no treatment is performed.


CAN MEDICATION BE USED TO TREAT ENDOMETRIOSIS?
It is known that estrogen causes endometriosis to grow. Endometriosis is extremely rare before a young woman begins to produce estrogen and starts to have periods and the disease usually disappears after menopause, when estrogen production stops. Therefore, one goal of treatment with medication is to lower, or stop, the production of estrogen. Reducing the levels of estrogen "starves" the endometriosis and causes it to shrink and sometimes even disappear. Two classes of drugs have been developed which lower the amount of estrogen in a woman's body - Danocrine and GnRH agonist (see details in our book). Progesterone can also be used to treat endometriosis.
(Saya telah pun disuntik dengan GnRH selama 6 bulan. Tahun lepas, saya tinggal puasa sehari jer sebab cucuk. Kenapa boleh tak tinggal puasa? Sebab tak period la beb)

WHAT IS CONSERVATIVE SURGERY?
Conservative surgical treatment is considered when a woman needs surgery for pain or infertility associated with endometriosis, and she desires to preserve her pelvic organs. The goal of this approach is to remove as much endometriosis and scar tissue as possible and restore the uterus, tubes, and ovaries to their normal positions. Conserative surgery can be performed using laparoscopic surgery or an abdominal incision. Newer modalities involving laparoscopic surgical techniques and use of instruments such as lasers have allowed for surgery to be performed through very small incisions with the benefit of a shorter hospital stay and quicker recovery time.


However, laparoscopic surgery requires special training, expertise, and experience on the part of the surgeon. Conservative surgery may provide a cure, but it may also provide only temporary relief of symptoms. A woman may elect to have conservative surgery in order to complete her family, and then, at a later time, she may elect to undergoing radical surgery. And, some women may require more than one conservative surgical procedure before they need to have, or are willing to consider, a more extensive operation. Yet, for some women, multiple conservative operations may provide relief of symptoms.

If a patient undergoes a conservative surgical procedure for infertility, her chance of getting pregnant is related to the amount of endometriosis found at surgery. Women who have mild endometriosis have about an 80-90% chance of becoming pregnant within 5 years whether they have the endometriosis removed surgically or not. Women who had moderate endometriosis treated surgically have about a 60% chance, and women with severe disease have about a 35% chance of getting pregnant.


Sekian sahaja perkongsian ilmu kita hari ini. Lepas ini, kalau ada org tanya saya yang saya ni sakit apa.. saya boleh kasi link entri ini..kan kan kan?
=)

25 Jun 2009

Sabbath Blood Sabbath

Lagu sempena hari Khamis, malam Jumaat.
Maaf, sekarang ni saya suka sangat lagu ni sebab saya rasa teringin sangat untuk nyanyikan kepada orang2 yang saya tak suka dan saya sendiri. Adakah ini bermakna saya tak sukakan saya?

Lagu nyanyian kugiran The Cardigans. Ini lagu lama. Saya suka lagu2 lama, kurang lagu2 baru. Saya orang lama...

You've seen life through distorted eyes
You know you had to learn
The execution of your mind
You really had to turn

The race is run the book is read
The end begins to show
The truth is out, the lies are old
But you don't want to know

Nobody will ever let you know
When you ask the reasons why
They just tell you that you're on your own
Fill your head all full of lies

The people who have crippled you
You want to see them burn
The gates of life have closed on you
And now there's just no return

Nobody will ever let you know
When you ask the reasons why
They just tell you that you're on your own
Fill your head all full of lies

16 Jun 2009

Masalah Ketiga

Hellooo Che’ Merr…

Howwa u? I suke lah ekceli baca blog u ni. You ni cutelah bila menulis..gedixx ok!!

I dari tadikan, Che’ Merr.. tak boleh buat kerja. Ada one thing in my mind bothers me too much, ok!! Sebab tak boleh buat kerja and after blog hopping so many blogspots, suddenly I remembered your blog and decided to tulis2 kat you.

Dengar lah ni, Che’ Merr. Tadi kan, masa I pergi lunch. I order kuetiow goreng..my favourite you know, ok!!! Oklah makan tadi, portion agak banyak sebab I agak kenyang masa habiskan kuetiow goreng tu.. Makanan jangan dibazirkan..owww!!!

Hari ni I pakai white shirt, dengan vest hitam plus pants hitam.. I tak boleh jalan dekat2 dengan hotel nanti orang ingat I kerja hotel pulakk.. tak kuasa, ok!! Tengah I makan, (sedap tau, u patut makan kat kedai ni..near to Ambank kat PBD ni. I tak hafal nama kedai tu tapi ada waiter tu muka hensem plus cakap English jer kat I . I rasa dia orang Siam) ..tiba2 jumpa la kawan kerja lama I kat PeeDoubleYouSee tu.. dia tegur I.. part ni yang buat I tak keruan ni..dia cakap “Asal aku tengok kau ni makin sihat jer?”

Makin sihat?? Excuse me!! Paha I, lengan I sumer dah kecik sikit. Tapi I rasa I pakai putih that’s why nampak besar. Terus I tak selera sangat. Kesian colleague I offer makan orange I tolak sebab takde mood. Tapi kuetiow goreng I tu habis lah. Before she left, I don’t know why lah tetiba I made this statement “Saja nak justify, aku actually dah kurus sikit. Dulu lagi gemuk. Kau ni pulak apasal kurus sangat??”

Che Mer..betul ke apa yang I dah buat ni? Dah pukul 5 ni tapi kerja I still tak gerak2. Dah la gigi I sakit. Wisdom tooth I nak keluar tapi tak cukup space. Semalam I MC check gigi. Friday ni I kena operate gigi. I kasi kat u gambar x-ray gigi I, tapi yang tak jadi punyalah sebab yang jadi doktor dah simpan...ihihi (gelak gedixx)



Nampak tak belah hujung tu, that tooth tolak gigi kat depan dia. Sebab tu gambar dia bertindih..And then, since the akar of my gigi geraham dok push tulang jaw I, sebab tu sakit. I dapat ubat pain killer kaler kuning and antibiotic kaler pink. Comel, ok!!

Lepas kerja hari ni, I nak pergi gym..i nak rosakkan alatan gym kat BeeAndEm tu!!!

Persoalannya, I ni nak kena makan buah and kurma je ke untuk kuruskan badan I? Risaulah I Che’ Merr…

xoxo,
Ngadangada

Masalah Kedua

Che’ Merr,

Doh lamo ambo teringing nok mengutus seutas surat/ email / komeng kepada Che’ Merr. Tapi kerana ambo ado sambutang hari jadi yang perlu dihadiri, asyik dok dang eh Che’ Merr oiii..

Hari tu, saya gi rumah Aimi, anok dia birthday. Baru setahung budok tu. Chumil sangat. Ambo suko nengok anok orang laing, ambo dok ado anok lagi. Nok tigo tahung kawing, bak kato orang KL..takde rezeki lagi.

Ambo lapo sebab baru balik hantor jenazoh kak kubur, Aunty Rabiah ninggal. Ado lah jumpe kawang2 jirang2 dekak, ado jugok jumpe kawang2 Aimi nih. Ado spaghetti, sate, minung air sirap. Makanang ambo ingak, namo kawang2 Aimi dok ingak sangat..

Tengah makang, kawang Aimi ni se, tanyo asal banyok org kak rumah sano? Rumah Aimi ngan rumah Aunty Rabiah dekak.. Ami khabor kat kawang cakak ada org ninggal. Pastu kawang Aimi yang nate ni gelok2, cakak mati sakik jantung ke.. tu lah makang banyok, …buak lawok pule nate ni. Doh le Aunty Rabiah ninggal kena sakik jantung. Nate ni nok kena takek leher ni. Kurang ajo betul!!

Mu mati nanti, kawang Aimi, ambo tak mboh gi lawat mu. Jahak sangat mulutmu tu.

Che’ Merr, boleh dok ambo tak mboh gi masa dio mati nanti?

Ambo dok reti sangat,
Ghannu celuk (celup)

Masalah Pertama

Ke hadapan Che’ Merr dengan selamatnya. Apa khabar Che’ Merr sekarang? Lama tidak updet blog yer. Che’ Merr mungkin sangat sibuk. Macam mana peperiksaan tempoh hari?

Saya ada satu kemusykilan yang ingin saya tujukan buat tatapan dan perhatian Che’ Merr. Bulan lepas, jiran saya, Aunty Rabiah meninggal dunia. Innalillah. Saya dapat tahu pun dari ibu saya, masa tu belum meninggalkan katil pun. Mama saya hubungi telefon bimbit suami saya kerana telefon bimbit saya kong tidak di-charge malam itu.

Keluarga Aunty Rabiah sangat baik dengan keluarga saya. Aunty Rabiah selalu memberikan pisang lebih yang datang dari pokok pisang yang ditanam sendiri kepada keluarga kami. Keluarga allahyarhamah baik dengan keluarga saya kerana kami geng 5ing4pur4. Kami tak bangga dengan 5ing4pur4 kerana mereka tak tahu yang Petronas tu kompeni Malaysia, rasa Malaysia ketinggalan kerana tak cakap English dengan adik beradik , doktor di Malaysia tak sebagus doktor di 5ing4pur4 dan macam2 lagi (Maaf, lari topik pula. Terasa nak luahkan perasaan).

Oh ya, masalah yang bermain di benak saya ialah seperti berikut:
Saya dapat turut serta bersembahyang jenazah. Suami saya bilang, kalau kita nak tau org tu kawan kita atau tidak, kita tengok dia datang tak masa pengkebumian kita. (Pengajaran : Kita takkan tahu siapa kawan kita, Cuma yang hadiri pengkebumian kita tahu yang org datang tu adalah kawan kita). Saya rasa saya kawan kepada Aunty Rabiah jadi saya datang.

Semasa mengambil air sembahyang, saya terserempak dengan anak2 allahyarhamah. Tipulah kalau saya cakap yang diorang tak menangis. Saya jumpa mereka berdua dan peluk..tanpa berkata apa2. saya memang tak tahu apa yang kita perlu kata, buat untuk orang2 yang kehilangan ahli keluarga mereka ini. Wani, anak perempuan kedua memeluk saya sambil berkata, “Kak Lin, mummy dah takde” sambil menangis. Nak tahu apa saya balas? “Wani janganlah nangis nanti Kak Lin nangis jugak”

Oh Em Gee!! Apa yang saya luahkan ni? Saya fikir balik, kalau saya kehilangan, apa yang saya nak orang katakan pada saya? Payahlah sebab saya tak pernah melalui keadaan sedemikian. Kalau saya kata , “Sabarlah” atau “Moga2 rohnya dicucuri rahmat” atau “Jaga adik beradik awak elok2”…Saya rasa semua terlalu cliché . Jahat lah saya ni, tak berhati perut.

Itulah saya Che’ Merr, tak pandai nak jaga hati orang. Saya tak reti nak buat “White Lie” kerana saya rasa “A lie is still a lie”. Saya tak nak orang lain hipokrit dengan saya, depan cakap lain, belakang cakap lain. Sebab tu saya tak buat benda ini semua.

Dari,
Saya yang selurus-lurusnya.

25 Mei 2009

Entri pendek sebab Enche' B nak balik cepat hari ni

Antara highlights entri terbaru saya nnt (belum buat pun):

Chik Rabiah meninggal dunia
Pergi birthday party Aresha

Tak boleh tulis panjang2 sebab Enche' B dah on tha way dah...

Selamat Hari Isnin

21 Mei 2009

Antara Buku dan Fulus Mania..

Buku - bahan yang anda baca. Selalunya mempunyai kulit depan supaya org lain dapat mengenal tajuk bahan dan penulis bahan.

Fulus Mania - game show yang saya tak pernah tengok, ada ditayangkan di TV. Tak pasti sama ada siaran 1, 2, 3 atau 104. Yang pasti bukan 701.. heheh..Juga tak pasti sama ada masih disiarkan di kaca TV atau tidak.

Sekarang ni saya tengah demam peperiksaan. Semalam sahaja saya ada kelas ulangkaji dari pukul 10 pagi hingga 7.30 malam (Ada masa berhenti untuk makan, solat, kencing dan sebagainya). Kalau azan pasti dengar daripada Masjid Jamek KL.


Gambar diambil dari kelas guna telefon bimbit

Saya nak cerita kali ni bukan sebab saya dapat masuk pertunjukan permainan (game show) atau saya nak compare sapa lagi banyak baca buku cerita 'kalau-kau-kurang-baca-kau-tak-pandai-sangatlah' (elleh, ada org tu kalau dah pandai tak baca sangat pun boleh pass exam jer) tapi nak luahkan delima ..opps dilema yang melanda, tergolak jiwa dan perasaan saya sekarang ini.

Saya ni sangat2lah bercita2 tinggi untuk menamatkan pengajian peperiksaan profesional @CC@ saya ni. Tapi banyak sangat repeat sebab saya malas dan perasan pandai. Kali ni, saya rajinkan diri hadir ke kelas, buat nota kecil di kertas A4 dipotong dua dan buku 555, buat latihan - cecece banyak sangatlah tu - saya rasa saya boleh buat sebenarnya. Hanya kena usaha lebih sikit, kurangkan masa berlibur, hadirkan diri ke kelas, buat ...(sila rujuk ayat terdahulu). Lagipun, mama dan ayah nasihatkan kalau tak pass jugak peperiksaan tak payahlah teruskan lagi. Ambik Masters insya Allah boleh pass.

Tapi saya tak setuju nak buat Masters sangat sebab saya ni kan graduan IT, tapi kerja dalam bidang bukan IT, maka apa lagilah yang ada untuk saya pertaruhkan di dalam medan temuduga kalau bukan @CCa ini. Dapat kerja di sini pun sebab boss saya pun ahli @CC@ juga. Ya, saya harus habiskan 8 kertas lagi. Saya nak jugak, tak kira (ok, sebenarnya saya pun dah set kalau saya gagal jugak maknanya saya ni tak berapa pandai nak teruskan. Maka terus ke Plan B).

Bila dah belajar, terasa seronok pulak. Terasa wow, ni dah boleh jawab soalan Single Kompeni, kalau saya ada lebih masa mungkin saya boleh terre dalam Konsolidasi pula. Maka saya ujurkan idea ke Enche' B yang saya ingin belajar sepenuh masa.

Enche' B tak berapa setuju dengan idea saya. Dia cakap saya terpaksa korbankan banyak perbelanjaan 'harus' saya seperti bag tangan dan juga kasut dan juga makan sedap2 (oh ya, awak patut cuba piza di Yellow Cab.Sangat sedap, OK! Saya dah makan dengan Enche' B semalam). Saya cakap saya sanggup. Kemudia Enche' B bagitau yang nanti dia kena bayarkan perbelanjaan/ pembayaran tetap bulanan saya, termasuk juga belanja makan minum minyak saya nanti. Agak banyak juga. Sebab tulah saya cuba carik bantuan tambahan yang boleh menampung perbelanjaan sehari-harian. Antaranya ialah Pinjaman M@R@.

Dalam diskusi lagi untuk tentukan apa yang saya akan buat. Antara opsyennya ialah tukar kerja (mungkin saya terasa kerja tak best sebab tu saya nak belajar sangat) ataupun belajar part time (macam apa yang sedang saya buat sekarang, tapi belajar di Kolej yang lebih unggul dan mahal) ataupun ultimet gol saya sekarang ini iaitu belajar sepenuh masa.

Bayangkan saya dapat habiskan peperiksaan profesional ini, saya dapat apply tempat kerja yang lebih bagus dengan jawatan dan fulus yang lebih masyuk. Kalau nak harapkan apa yang saya ada sekarang, macam tak terrer sangatlah. Masa ni jugaklah saya boleh buktikan pada ibu bapa saya yang saya boleh belajar dengan cemerlang (dulu ibu bapa saya target saya dapat 1st class).

Sekarang ni saya cuba carik2 bila masa yang sesuai untuk masuk intek baru, macam mana nak apply bantuan kewangan untuk pembelajaran, dan apa2 yang relevan untuk belajar sepenuh masa.

Jawapan saya untuk soalan di atas ialah BUKU...

ps: Tetiba terasa semangat nak mem'blog' sebab ada org komen..ekheke.. saya tau sapa anda..

19 Mei 2009

Kasut Tinggi Hitam Bertapak Merah (bukan Louboutin) 4 inci

Hari Jumaat lepas, selepas beberapa kali tunda dan tukar temu janji untuk berjumpa dengan teman2 Bukit Bintang akhirnya dapat juga kami berjumpa. Mula2 hendak bertemu, berborak2 dan berkutuk2kan di Pavillion tetapi Puan STUV cadangkan kami jumpa di KLCC. Saya tak kisah sebab Enche' B pun ada temujanji hendak berjumpa rakan2nya di Pelita KLCC. Cik JKL pun tak kisah tapi terlepaslah peluang nak berjumpa dengan Puan SRQP sebab dia ada hal malam tu. Kalau tak senang jer jumpa kejap dengan dia sebab dia kerja di Pavillion.

Cik JKL sempat jumpa Puan SQRP sebab dia pergi check out Satay Bar di Pavillion, kedai kawan Shah Alamnya. Saya pula dah tiba di KLCC bila Cik JKL baru nak bertolak dari Pavillion. Puan STUV pulak tiba2 kenselkan temujanji sebab anak2 buahnya belum siap kerja. Kena tunggu sebab nak submit drawings malam tu jugak.

Anyway, saya ingatkan nak tayang kasut hitam saya kat derang sebab tu saya pakai kasut tinggi 4 inci tu. Kasut ni kalau pakai dalam 15 minit tu OK jer, kalau duduk pakai berjam2 pun takpe. Tapi kalau berjalan2, berdiri tegak lebih 5 minit tu..Tuhan saja yang tau. Sakit amat sangat. Part mana yang sakit, tak berapa pasti..tapi bahagian depan kaki. Kasut ni pulak jenis bertutup. Tapi rasanya semua kasut tinggi memang sakit pun kalau pakai lama2 kan...

Kasut yang dibeli online. Gambar dikopi dari http://yuniqueparadise.blogspot.com/

Tinggallah saya dan Cik JKL makan kat Dome, makanan dan minuman atas ihsan Cik JKL (dia yang dah janji nak belanja). Kami pun memulakan 'bitching' session sambil mengupdate apa2 yang patut sambil mencuci mata..hehe. Satu point yang saya nak highlight ialah Cik JKL telah mengesyorkan saya menggunakan l***i**nt..hahah, ada2 saja lah saya ni. Tak boleh stret forward sangat takut2 ada yang tk boleh terima. (Sorrylah, saya kena catat kat sini supaya saya boleh ingat bila saya mula gunakan 'bahan ajaib' ini).

OK, selepas membeli 'bahan ajaib' tu di Guardian (ya, saya pun tak tahu di farmasi pun ada), lalu saya mintak Cik JKL hantarkan saya ke Pelita. Tak larat dowh nak jalan sambil mengenjit kaki (efek sama pakai kasut tinggi). Dalam kereta saya tanggalkan kasut sebab dah tak tahan dah.. Rupa2nya Cik JKL pun penat / lenguh pakai kasut tinggi di Pavillion tadi. Dia pun pakai selipar chumil jer..Masa ni lah saya teringatkan selipar Havaianas yang sangat selesa itu....

Sampai di Pelita saya sarungkan balik kasut ini dan berjalan kontrol..Yelah, kan ramai org kat Pelita tu terutama sekali time malam libur (esok Sabtu tak kerja). Sempat saya berjumpa teman lama, Mr. A'aa tapi dia ignore saya jer. Macam tak suka jer nampak saya..Saya pun tak pasti kenapa. Mungkin dia malu sebab saya jerit nama dia macam org jakun kat Pelita. Kawan dia pun pandang saya sebelah mata jer.. At least saya ni peramah bukan macam kau tu.. =p

Tetiba nak emo pulak, OK..hentikan. Mana tadi saya berhenti? Oh ya, saya pun join lah meja rakan2 Enche' B..ramai yang ada..not bad turn-ups for a last minute thingy. Masa duduk kan, so kaki tak de pape lah yang terjadi..Selesa jer walaupun sengal2 jalan2 kat KLCC tak hilang sangat.

Tiba masa nak balik..Saya tanya Enche' B macam mana kita nak balik ke KLCC (sebab kitorg park kereta kat situ). Menapak la, apa lagi. Saya buat2 muka kesian sambil tayang kasut, penatlah sayang. Mr JJ sarankan saya naik teksi. Gila apa, mau kena charge RM 20. Jarak tak sampai 1 km. Jadi saya, Enche' B, Mr Ruff & Mr Gaban pun menapak balik ke KLCC. Saya pesan jangan jalan2 laju2..takut saya ketinggalan. Derang tak kisah..Saya pun berjalan sambil meng'aduh2' (cakap aduh2 sepanjang perjalanan).

Depan bangunan Maxis, saya konfirm tengok jalan agak 'bersih', saya pun umumkan nak bukak kasut. Enche' B tak kisah. Mr Ruff dan Mr Gaban dok bantai gelak, tanya buat apa pakai kasut tinggi dah tau sakit. Sebab nak nampak cantik dan tau tak laki yang invent kasut tumit tinggi - itu jawapan saya. Betapa leganya kaki puas tak terkata. Dah tak segan dah jalan pegang kasut. Nasib la org nak cakap apa. (Saya boleh updet perkara gila saya buat - jalan tak pakai kasut kat KLCC..muahahaha). Berkaki ayamlah saya sampai tempat parking (tak aah, sebelum keluar lif saya pakai kasut balik..). Itulah pengalaman saya berjalan tayang kasut tapi tak berkasut.

Punyalah panjang cerita..Sebenarnya nak cerita saya berkaki ayam. Tu jer. Penat baca tak? Sapa suruh..hehe (elelelee...bacalah..Saya suka awak baca).. =)

13 Mei 2009

Sempat jugak saya merepek kat sini

Kepada Jernel-Onlineku, Apa khabar Jernel di sana? Diharap sihat2 belaka. Saya di sini baru baik dari selsema (asyik selsema je kan? terakhir sekali ialah bulan februari lepas.) Tapi saya batuk2 annoying, gatal2, tak nak berenti gatal macam nak garu jer. Penat batuk macam ni. Saya meminta maap sebab lama tak updet, takde celoteh dan bebelan. Saya asyik sibuk keje jer. Saya takde benda nak updet sangat, cuma...

a) Enche' B baru balik dari Cebu Island
Tak lama, cuma 4 hari. Tapi saya macam hilang arah (alaa...so schhwweeettt).. rasa lain bila laki takde di sisi. Bila rindu saya suruh dia beli barang..haha.. Seperti biasa Enche' B belikan saya jewelery box (wajib bila dia pergi mana2). Bukan saya suruh tapi dia nak buat konon2 tredmak dia lah tu. Sebab dulu masa kapel2 saya ada cakap kat dia, sapa belikan saya musik boks saya gerenti kawin ngan laki tu. Saya ada bagitau benda ni kat semua laki yang saya sangat suka (eks lama2)..cuma Enche' B jer yang bagi saya musik boks. So saya kawin lah ngan dia. Even saya yang ajak dia kawin..Kalau org putih kata.. Propose lah kan. Haa...hebat bukan? (Tak tau malu, nasib baik dia nak kawin ngan kau! Kalau tak tadek punya kau nak mention bukan, setan!!)Satu lagi brg yang saya pesan ialah selipar havaianas. Comel! Walaupun bukan spesifik model yang saya mintak, tapi bersyukur Enche' B belikan juga..Nanti boleh ganti gambar selipar kat atas tu kan.. Erm, macam ubah imej blog ni pun bagus jugak.

b) IUI
Sumpah saya tak tahu apa dia stands for, tapi itulah prosedur yang tak jadi saya jalankan bulan ni. Macam mana prosedur ni? Doktor injek ubat kat perut saya biar ada telur untuk disenyawakan lebih dari satu..Lepas tu bila telur dah besar lebih kurang 1.6 - 1.8 cm, barulah doktor akan menyalurkan 'tentera' Enche' B yang hebat2. Enche' B perlulah mendermakan 'tentera' untuk diproses. Tentera lemah rejek, tentera kuat akan dipilih untuk berjuang.

Tapi tak jadi nak buat bulan ini sebab saya punya telur tak besar seperti spesifikasi yang wajib. Dalam erti kata yang lain, saya gagal menyediakan medan perjuangan dan bahan latihan untuk tentera Enche' B. Dalam 2 hari sekali, saya pergi jumpa doktor untuk di-injek. Saya ni dah lah sangat 'suka'kan jarum, bila nak injek mesti mintak misi pegang tangan saya. Mana Enche' B? Kan saya dah cakap dia pergi Cebu Island. Tak best wooo pergi gynae sorang2, takde Enche' B temankan. Yerlah, semua rakan menunggu semua bawa hubby sama2 bersama perut2 yang membesar dengan indah sekali. Adakah saya sedih? Saya pun tak tau.

Bulan depan bila 1st day datang period, saya kena call doctor nak set appointment cucuk2 perut tiap2 hari pulak. Habislah saya mencapai kuota MC saya tahun ni. Nak buat camne kan? (Elleh, kau pun suka boleh lepak kat rumah kan? Boleh kemas2 rumah, boleh cuci baju sambil bau softlan). Harap2 telur dapat besar bagai johan. Mungkin kalau injek ngan Milo boleh besar? Gilo ape perempuan ni.

Oklah jernel. Saya nak solat Maghrib. Nak amik Enche' B pulak sebab dia nak gi main hoki kat Stadium Pantai. babai!!

27 April 2009

Saya berani luahkan semua sebab awak tak ada depan saya (Part 2)

.....

Lama betul nak create Part 2.. saya pun dah kurang feel untuk meluahkan perasaan...

Sebab terakhir saya dah tak nak bekerja di firma itu ialah kerana...
Gaji saya tak diselaraskan bila gaji graduan baru diubah..
Mereka dapat gaji bulanan lebih tinggi dari saya...

Kalau awak jadi saya, awak suka tak?

Penyelesaian terakhir :

Resignation Letter dan tanda (R) di sebelah nama saya di dalam Retain.

Itu sahaja lah...Puas hati saya. Harap2 tidak akan diungkit lagi

13 April 2009

Saya berani luahkan semua sebab awak tak ada depan saya (Part 1)

Hari Sabtu lepas, Enche' B telah dijemput ke rumah Presiden Malaysia Advisory Council Malaysia @CC@ untuk meraikan kejayaan beliau baru2 ini. Kerana spouse dijemput sama, maka saya pun tag along walaupun pada mulanya saya agak reluctant untuk pergi kerana segan/ takut tak ada modal untuk berbual.

Ramai penembak besar (big shot) yang hadir ke makan malam apresiasi walaupun hujan renyai2. Nyanyian En. Salihin, the singing accountant juga turut melebatkan lagi hujan di malam itu.. (hehe, sorry yer Che' In..chop, dia baca ke blog saya ni? tak rasanya.tapi mintak maaf jugalah).

Untuk 'relate'kan cerita saya pada malam itu dan tajuk di atas, teruskanlah membaca:

Kami pilih meja yang agak strategik, biar boleh gelakkan Che' In membuat persembahan. Tiada orang lain di meja itu, kecuali kami. Tak lama kemudian, datanglah sepasang suami isteri, memenuhi ruangan kosong meja itu.

Enche' B dan si suami berbual..tanya kerja mana semua. Si Suami kata dia kerja di EnY, sebuah firma audit tersohor. Enche' B terus mengeluarkan statement yang saya pun pernah bekerja di PiDoubleYouSee. Terus dia berminat, berbual dengan saya pula. Dia tanya sekarang saya bekerja di mana, saya pun beritahu di Syarikat Pembentungan Nasional.

Dia tanya saya lagi..kenapa saya berhenti? Dia tak paham kenapa ramai bakal akauntan bertauliah dari bangsa yang ter'ramai' di negara ni berhenti..
Saya tak maulah cerita 'straight-to-the-point' kenapa saya berhenti sebab keadaan sangat bising dan tak biasalah nak cerita, saya pun baru je kenal dia. Tapi, saya rasa nak cerita kat sini, mana tau dia google dan bolehlah dia tau kenapa saya berhenti (dan juga untuk guidance yang lain yang senasib dengan saya). Saya nak justify reason saya berhenti sebab malam tu saya bagi alasan yg koman2 aje.. tak tahanlah, sebab dah kawinlah.. kalau saya jadi partner macam dia tu, saya pun akan rasa alasan tu hanyalah sebagai escapism untuk tabiat malas yang sangat berleluasa dalam kaum kami...

Bukan saya tak suka PiDoubleYouSee tu, suka sangat sebab kawan2 sekerja yang best. Saya siap mimpi pasal PiDoubleYouSee for the first 3 months saya berhenti dari sana. Haa, boleh carik org yang termimpi2 bekerja di sana walaupun dah berhenti?kalau ada contact saya..

Sebab Satu
Macam saya dah explain kat dia, saya ni bukan accounting grad. Maka buat kerja taklah reti sangat. Masa mula2 tu mmg saya sangat blur..Materiality pun tak tau apa. Saya rasa saya bolehlah dikatakan bijak (chewah, maksud saya takdelah bebal..saya dah pass Konversion Kourse, dipilih pula masuk ke dalam PiDoubleYouSee..ok la tu), saya boleh terima apa yang diajar tapi makan masa sikit. Yelah, accounting grad belajar benda yang saya buat di sana lebih kurang 3 tahun lebih, saya kena belajar dalam masa sebulan? Mahu tak gila saya dibuatnya. Saya admit saya sangat struggle pada 2 tahun pertama di sana. Saya ada luahkan masalah saya, tapi diorg kata saya di'expected' untuk perform macam org lain. Uish, tapi saya selalu cakap kat diri sendiri..takpe, sebab saya dah pilih jalan ni. Bukan senang nak jadi senang..tu ayah saya selalu bagitau saya.

Penyelesaian Satu
Untuk masuk bekerja ke firma audit, jika anda takde degree dalam accounting, saya rasa jalan terbaik adalah untuk habiskan pelajaran sekurang2nya sampai tahap professional (untuk peperiksaan @CC@. Kalau tak, pasti anda susah nak cope buat kerja lagi2 jika anda dari degree IT, IS. Masa saya start kerja di PiDoubleYouSee tu saya baru nak start paper foundation, from scratch ok! Untuk bekas penaja saya, juga boleh take note yer!

Sebab Dua
Mula2, sebelum saya start assignment baru, saya selalu bagitau yang saya ni accounting grad. Bukan apa, saya ingatkan bolehlah manager atau senior bantu saya..tunjuk ajar apa yang perlu. Tapi plan saya backfired pulak. Saya diberi tugasan yang senang2 aja, lebih kepada 'admin' side. Bila compare dgn rakan2 sebatch, nampak sangat saya ketinggalan. Saya cuba jadi lebih proaktif, kalau saya free, saya jumpa akak yang uruskan booking for jobs, mana tau ada manager yang perlukan pertolongan ekstra.. Boleh tahan jugak lah, saya dapat juga bekerja untuk assignment yang lebih, tapi saya tak bagitau yang saya ni bukan accounting grad. Betul, saya dapat exposure buat area yang lebih susah..tapi, agak slow la saya buat sebab saya kena banyak tanya org dan untuk pahamkan. Kalau dapat senior & manager yang best, dapatlah saya belajar dengan byk..kalau yang kerek tu, nak tanya pun tanak layan..semua kena buat sendiri, dan try carik resources lain dengan tanya kawan2 yang lebih experienced..dekat sinilah saya selalu datang kerja on weekends sebab boleh spend lebih masa untuk buat kerja (tak charge to timesheet), kat sinilah saya bekerja masa Hari Buruh (walaupun masa tu lah yang org tak payah kerja), kat sini jugaklah saya bekerja dari pukul 7 pagi hingga 7 pagi keesokan harinya..Itu semua sebab nak reach expectation dan cara bekerja di PiDoubleYouSee..

Penyelesaian Dua
Kalau bekerja di firma audit, janganlah terkejut dengan working hoursnya kerana ini sangat biasa. Kalau anda charge byk masa untuk job itu, memang sure next round anda tak akan diambil lagi untuk bekerja dengan manager itu. teruk kan? Saya rasa baiklah kita berterus terang yang kita ni bukan accounting grad, tetapi haruslah equipped with the resources, knowledge and efficiency (ini saya quote dari sorang mamat yang kerja di UK tapi mungkin ada intention untuk balik M'sia dan kerja di EnY sebab dia join meja kitorg tak lama lepas itu. Yerlah, partner EnY ada kat situ beb!) Masa dia buat statement ni, saya terasa adakah aku tidak? Cakap senanglah, cuba letak diri anda dalam kasut saya (put yourself in my shoes - kasut I saiz 8, u muat ke?)Manager2 haruslah faham situasi kami ini. Kami perlukan banyak bimbingan.. fikirlah ini sebagai personal CSR (Corp. Social Responsibility) anda. Macam mana anda nak bimbing kompeni lain dalam area ini kalau anda sendiri tak praktikkan? Yer tak?

23 Mac 2009

Saya tak bersihkan rumah minggu lepas

...
Sungguh keji.
Apa punya bini.
Rumah berhabuk tebal seinci.
Nanti laki lari!

...
Sabar
Jangan tuduh kasar
Saya ada penyelesaian besar
Khidmat pembersihan rumah..har har har

...
Macam mana?
Khidmat bersih dan bermakna
arenanation.com adalah websitenya
Harganya boleh tahan juga

...
Aih, penat lah nak pikir idea ala2 pantun. OK, semalam saya dan Enche' B panggil khidmat pembersihan. Penat sangat tak larat nak bersihkan rumah. Badan pun lenguh2, lutut pulak cedera sebab bawak beg berat sambil pakai kasut tumit tinggi 2 1/2 inci. Jalan tak betul pastu 'terpeleot' pulak.

Saya dapat tahu pasal arenanation ni bila saya nampak vannya yang cantik tu lalu masa saya hantar baju untuk di'dry clean' kat dobi Nurkleen. Saya teruja lalu kejar van itu (guna keretalah, kejar guna kaki mahu orang ingat apa pulak yer). Nasib saya baik, van tu berhenti. Saya pun meletakkan kereta belakang van itu dan ambil nombornya. Yang seterusnya adalah sejarah (The rest is history?)

Mula2 kami memilih opsyen seorang maid selama 4 jam. Bayarannya ialah RM 50. (Tapi tak termasuk perkakas2 pembersihan..kalau nak jugak kena bayar ekstra RM 15. Nak guna vakum ekstra RM 50). Tapi orang in charge (namanya Mr Ng) call, tanya boleh tak diorg datang pukul 10.30 sampai 12.30 (2 jam) untuk 2 orang maid? Saya setuju aja, bolehlah buat pengkhususan kerja..Seorg buat tingkat atas, seorg buat tingkat bawah.

Mereka datang on time (diorang pulak tunggu kitorg yg still ada kat tempat cuci kereta..tapi nak habis dah, tinggal polish tayar je). Ada 2 org maid..seorang Rita (tingkat bawah), seorang lagi namanya Wati (tingkat atas). Saya pulak monitor tingkat bawah, Enche' B monitor tingkat atas. Saya ada sediakan senarai kerja (cuci tandas, tukar cadar, sapu lantai, mop, dan sebagainya).

Saya rasa kualiti mereka buat kerja tu... OK lah (6/10). Dapat lebih 5 sebab bersih (tapi ada jugak tak kaver..angkat bag nampak habuk). Tapi dapat kurang 7.5 sebab tak dapat buat byk sangat. Yang sempat mereka buat ialah sapu lantai, mop dan cuci tandas. Rita dapat buat lebih sikit sebab dia basuh sikit bahagian belakang rumah. Wati pun dapat lap almari dan meja (kecuali katil dan almari bilik utama).

Mungkin masa terlalu singkat (tapi Mama sangkal penyataan ini. Bagi dia patut orang2 ni boleh buat lagi banyak). Lagi 2 minggu nak panggil lagi mereka nih, tapi kali ni nak cuba 4 jam pulak. Agaknya boleh tak kaver semua dalam list saya?

Saya dan Enche' B rasa idea ni (panggil orang datang bersihkan rumah) bagus sebab kita tak rasa penat dan kuranglah ruang untuk kami bertekak. Yelah, saya penat suruh Enche' B tolong kemas rumah..saya buat sorang manalah larat. Tapi laki biasalah.. dia tak buat atau buat (ala kadar je, tak buat betul2).

Enche' B bercadang nak buat sebulan sekali tapi saya potong ideanya itu. Saya rasa sekurang2nya 2 kali sebulan. Jadi, saya dah berbincang dengan Enche' B yang dia bayar untuk sekali servis, saya bayar sekali servis.

Nanti saya bagi review lagi untuk 2 maid selama 4 jam. Kalau bagus kita akan teruskan. Kalau tak bagus kita akan cuba carik yang lain. Sesiapa ada nak cadangkan, bolehlah komen, bagitau saya yer.

Sekian, terima kasih

20 Mac 2009

Cara Betul Menjaga Baby

Sejak dapat email yang diforwardkan oleh jiran, saya asyik tengok gambar2 ini. Bukan sekali dua saya tengok gambar2 ni, tapi 4 kali, OK!

Saja nak berkongsi dengan orang lain tentang benda yang buat saya gelak pagi Jumaat ini...
Maaflah, kalau ada yang rasa tak sesuai.. kalau anda berhati lembut, senang menangis dan tak tahan gurau kasar, saya minta maaf sekali lagi. Ada juga yang saya lihat orang buat, contoh baling baby ke udara (untuk bermain)....








16 Mac 2009

Cukup!!Hentikan semua ini!! (sila baca gaya emo)

Sedang saya mengunyah salad taman (garden salad), ditambah dengan coleslaw dan diselang selikan dengan macaroni n cheese (ckp nak diet, kenapa kau makan mac n cheese dak demook??) saya tak dapat makan dengan tenang. (macam mana nak tenang?bukan kau makan sambil menaip ke?) oh gila..saya sudah gila... (ckp seorang diri memang lah kau tempah nama nak masuk list orang kat Tanjung Rambutan..)

Tahukah anda...
Saya baru balik dari audit seorang diri dari JB. (mungkin saya sudah nyatakan di dalam entri sebelum ini). Saya berasa sangat penat. Sekarang di dah sampai tahap Malaslah-aku-nak-buat-report-asyik-tengok-benda-ni-updet-blog-atau-tengok-facebook-lagi-best!! Saya ada berhenti buat kerja sekejap pastu pergi nongkrong dekat Jakarta tengok Java Jazz yang best pastu sambung pergi JB pukul 11 sampai JB pukul 2 pagi. Hebat bukan?Bukan hebat, tapi penat. Tapi nasib baik Enche' B sangat memahami.. Lagilah banyak 'hadiah' saya bagi...hehehe..kan Enche' B? (cukup..semua orang tak nak tau)

Tahukah anda...
Java Jazz tu sangat best! Mungkin sebab ini adalah pengalaman pertama? Atau sebab persembahan mereka kelas dunia? Anda pilihlah tapi saya pilih dua2. Enche' B yang sebelum ini hanya rasa lagu Jazz ni lagu tido sudah berubah fikiran. Dia yang cadangkan kita pergi lagi...5 tahun lagilah (Java Jazz tiap2 tahun ada!) Siap nak bawak anak lagi. Saya setuju dan kena tambah aktiviti buat anak dalam kalendar saya dengan lebih kerap lagi..muahahaha... (cukuplah, orang lain tanak tahu pasal kau cerita lagi budak bertuah!)Antara persembahan yang kami tengok.. Brian McKnight, Quasimode, Jason Mraz, Matt Bianco, New York Voices & Ron King Big Band. Itu jer. tak sempat nak tengok semua sebab kitorang sempat singgah Bandung..

Tahukah anda...
Saya sedih sebab kereta yang berjasa dari saya tingkatan 2 sampai lah bulan lepas telah pun dijual. Ayah tukar kereta baru tapi saya tak berapa gembira (cuba kau dapat naik kereta baru mesti kau seronok kan?) Kereta keluaran Toyota bernama Estima berwarna biru memang besar. Sebelum kereta ini ada, kami empat beradik berebut2 nak dapat tempat duduk paling best dalam Volvo 240. Memanglah kereta Estima tu dah agak tua, nak start enjin kena tekan minyak 2-3 kali baru hidup, tapi sangat jauh perjalanannya membawa ahli keluarga Haji Dolah berjalan2. Balik Terengganu, balik Bandar Singa, cuti2 Malaysia ke Cameron, boleh saya simpulkan satu Semenanjung Malaysia ini kereta ini dah pergi. Masa mama bagitau yang ayah dah trade-in kereta tu dengan kereta baru, saya terkejut. saya tanya mama kenapa jual kereta tu? Mama cakap saya nak beli kreta tu ke sebab takkan mama nak simpan? Saya diam (tapi marah+sedih) sebab saya sudah ada kereta. Marah sebab mama + ayah tak nak simpan kereta tu (boleh bawak pergi pasar apa!), sedih sebab tak dapat amik gambar untuk kali terakhir bersama2 kereta. Jadi,untuk pemilik akan dtg W*V 54*5, jagalah kereta tu dengan baik yer. Kalau tak saya baling cat merah kat rumah awak..

Tahukah anda...
kumpulan Maliq n De Essentials tu best! Saya beli CD mereka tempoh hari di Jakarta. Saya beli CD Afgan, Abdul and the Coffee Theory manakala Enche' B beli 2 CD Peter Pan. (suka sangat Peter Pan, mengorat bini pun pakai lagu Peter Pan. takpe, saya suka). Kenapa lagu2 Indo best jika dibandingkan dengan lagu2 tempatan? Saya jawab soalan Ili guna jawapan mama saya - "Sebab diorang punya tamadun lagi lama dan kompleks dari tamadun kita, dah banyak kemajuan dari segi bahasa, muzik termasuk sekali". Tapi saya nak tambah lagi, dari pengamatan saya sebab orang2 sana memang minat muzik. Saya terkejut sebab dekat Java Jazz senario sekeluarga tengok dan nikmati Jazz enggak asing lagi.. Emak2, Bapak2, anak2, adik, kakak, abang semua ada. Lagi satu, boleh dikatakan semua peringat/ lapisan tak kira keadaan ekonomi keluarga tahu main muzik. Contoh - dekat Bandung ramai orang main alat muzik seperti biola, seruling, gitar memenuhi jalan2 di Bandung, mengharapkan ihsan orang yang lalu lalang, yang terhibur dengan persembahan mereka. Ya.. boleh ambik point saya untuk research anda.

Tahukah anda...
Sekarang dah nak pukul 3, boss saya nak tengok report saya siap Jumaat ini. Kalau tak siap, habislah mata KPI saya tahun ini dipotong..Ampun Pak...bisa saya habiskan sebelum hari minggu, hari libur ini. hehehe

27 Februari 2009

Oh Nakalnya si Pencuri Masa

Ya..saya (memang nak) terpaksa mencuri masa untuk meng'update' ruangan ini.. Masa saya tak terlalu panjang (saja carik alasan sebab org cawangan ini balik pukul 5, bukan mmg kena buat keje ke?) untuk menaip entri ini. Banyak idea yang saya dapat (terutama semasa saya 'termenung'..haha). Saya macam, wow.. bestnyer..(syok sendiri lagi).

Mari saya cerita tentang mana saya tinggal sekarang. Saya tinggal di Bdr Baru Uda, lebih kurang 5 minit masa memandu dari rumah ke cawangan ini. Ini rumah makcik saya (belah Enche' B). Sambutan yang saya dapat..sungguh hangat (warm), baik di rumah ataupun di cawangan. Di rumah, saya 'diwajibkan' tambah nasi kalau tidak makcik & pakcik saya paksa sampai saya dah tak berdaya. Jadi, trik saya adalah mengambil nasi yang amat sedikit, pada kali pertama ... dan tambah untuk kali kedua pun sikit juga. Keputusannya.. nasi yang dimakan adalah sama saja dengan pengambilan biasa...(Bangga ke?Budak kecik pun boleh pikir..haiyo...) Cucu mereka pula...saya sangat gemarkan menyakat budak lelaki 2 tahun itu..Mula2 saya takut juga sebab dia mencebik lalu nangis. Tapi bila dilepaskan sudah senyum dan gelak2 (muka macam puas,yeay..sudah berjaya perdayakan makcik garang!!) Sekarang, bila dia buat muka nak nangis saya buat tak reti saja. Saya suka sebab bila budak kecil ini nakal, sebut nama saya dia terus 'behave'.. (Lagi nak bangga ke? Habislah engkau budak kecik dah tak suka dah lepas ni...)

Saya rasa kena cerita pasal anjing belakang rumah mereka. Bilik saya terletak di tingkat atas, di bahagian belakang rumah. Saya sedar, bila budak2 sekolah balik, mesti anjing tu tak reti duduk diam dan menyalak sekuat2 hatinya. Lepas tu saya siasat satu hari, rupanya budak2 sekolah tu suka kacau2 dia.. memang la anjing ni tak suka. Bila tuan punya anjing marah budak2 sekolah, dibalas pula dengan perkataan2 yang tak baik. Macam mana Malaysia hendak hidup muhibah? Saya rasa saya perlu buat sesuatu... Kebetulan saya balik lambat hari tu, budak2 sekolah dah balik dan saya pun letak kereta di belakang rumah (Oh ya, pakcik & makcik ada buat ekstensi di rumah mereka biar ada tempat letak kereta di belakang rumah). Saya tengah kemas barang2 dalam kereta tiba2 anjing itu (Saya panggil dia Snowy lah sebab bulu dia sangat putih dan bersih) menyalak2. Saya tengok dari cermin tepi kereta, dan kedengaran budak2 sekolah mengacau Snowy. Saya dengan muka garang (sambil cekak pinggang, ok!) keluar dan tenung budak2 itu. Terdiam mereka (ingat kau pakai songkok aku tak boleh marah?) lalu beredar dari kawasan kejadian. Harap2 mereka tak calarkan kereta saya lepas ini. Haih...

Enche' B akan turun jumpa saya (kesian dia terpaksa naik bas..takpa..nanti ada habuannya..hahah) ewww.. maaf terlepas pula. tak kaver langsung. Saya pun tengah menghitung hari nak ke Festival Jazz Jawa...lagi seminggu saja lagi...

Tambahan : Lupa pulak nak bagitau komen lapuk..dah tengok Gusti Putri...saya dan Enche' B rasa tak best sangat lah. Mungkin sebab kita dua tak suka tengok org nyanyi (lagi panjang dari berlakon) sangat. Kedua2 akitiviti ini tak boleh dicampurkanlah..saya punya personal pendapat saja...Tapi suka part Sultan Mahmud saja..boleh kan?

12 Februari 2009

Status Terkini pada 12 haribulan Februari 2009

Hidung saya tersumbat. Selsema dari hari Isnin lagi.
Badan saya penat, sebab mengembara tanpa henti (chewah!) dari cuti tahun baru cina tempoh hari hinggalah hari Ahad baru ini. Antara tempat2 yang dilawati ialah PD, Melaka, Buluh Kasap, Terengganu dan Kuala Kangsar.
Minggu depan saya akan berada di Johor Bahru selama 3 minggu...Lamanya.
Selepas itu pula, akan terus ke Jakarta...
Baju untuk ke Johor belum kemas lagi..
Baju ke Jakarta, apatah lagi..

Selepas itu, saya berjanji kepada diri sendiri untuk menumpukan perhatian ke pembelajaran saya yang tertangguh..Banyak tu yang tertinggal.

Vicks Inhaler ini tak membantulah! Walaupun telah saya sumbat ke lubang hidung (ewwwww...)

Malam ini kena gembira kerana saya akan menonton Puteri Gunung Ledang (hebat sangat ke? Kita tentukan malam ini..)

Nak buang hidung boleh tak?

19 Januari 2009

Di awang-awangan bersama Yee Mee dan Mentega

Saya bersendirian pada hujung minggu lepas. Enche' B pergi ke Kuala Kangsar, ada kem bina pasukan (team building) untuk anak-anak itik hoki. Saya tidak mahu rasa untuk ber'kem' di hutan. Almaklumlah, saya kalau pergi mana2 mesti saya periksa keadaan tandasnya. (Jatuh cinta pada rumah pun sebab tandas, iye tak?)hahah.. Tidak payahlah saya terangkan lebih lanjut tentang tandas pula.


Jadi sebagai seorang isteri yang penyayang, saya pun masaklah makanan tengah hari Sabtu lepas. (Resolusi tahun baru harus diikuti!) Saya dapat memasak dengan tenang kerana Enche' B pergi ke Shah Alam untuk mengajar.

Apa yang saya masak? Saya ini gemarkan hidangan bersup ala 'Cina'. Maka, saya telah pun memasakkan untuk Enche' B makanan yang sering saya makan waktu rehat ataupun selepas aktiviti ko-kurikulum selepas sekolah. Makanan itu adalah.......

Yee Mee Bersup

Di sini saya sertakan resepi untuk ingatan diri sendiri ataupun rujukan untuk rakan2 di alam siber maya ini. Boleh diperbaiki lagi.. Saya pun bukannya pandai memasak sangat pun. (Tapi terasa bagus kerana Enche' B menganugerahkan 8 bintang (********) untuk masakan kali ini.

Bahan-bahannya (baca dalam gaya Chef Wan..)
Masakan untuk 2 orang
Secubit ikan bilis (susah hendak terangkan, ambil biar muat2 di hujung kelima2 jari anda)
Sebji Bawang Merah (sederhana) - dikisar/ ditumbuk/ dipotong halus2 (suka hati anda)
2 ulas bawang putih - dikisar/ ditumbuk/ dipotong halus2 (suka hati anda)
Bahan2 di atas hendaklah direbus. Rebus lebih kurang setengah jam untuk mendapatkan lebih aroma, rasa dan bau. Apabila air kurang (akibat proses pengewapan akibat direbus) tambahlah air. Letakkan juga lada sulah, secukup rasa.

Saya terpaksa potong halus2 bawang2 itu kerana rumah saya tidak ada pengisar lagi..heheeh

Sambil menunggu air rebusan ikan bilis itu, bolehlah kita sediakan bahan2 untuk menemani yee mee itu di dalam hidangan kita. Apa yang saya pilih ialah:


1) Udang
2) Ketam Ball
3) Fish ball (saya rasa yang telah digoreng tu lebih sedap untuk dimakan bersama sup)
4) Sotong ball
5) Crab Stick
6) Sawi bunga
7) Daun sup + daun bawang dihiris


Jangan lupa bahan utama dalam masakan ini...

Yee Mee yang boleh didapati di kedai2 berdekatan dengan anda


Setelah siap semua bahan2nya, boleh la kita masukkan ke dalam air rebusan kita tadi. Letak garam, gula, ajinomoto dan lada sulah (semua secukup rasa) ke dalam air rebusan kita.


Oops..lupa. Yee Mee tidak payah diletakkan di dalam air rebusan itu. Letak Yee Mee dalam mangkuk sahaja, air rebusan bercampur bahan2 lain hanya dituangkan di dalam mangkuk itu. Biar air rebusan itu sahaja yang akan melembutkan Yee Mee yang rangup itu.


Siap sudah Yee Mee bersup sebagai makanan tengah hari kami hari itu. Maaflah, lupa pula mengambil gambar hidangan. Tak sempat2 hendak dihabiskan untuk mengejar masa.

Selamat mencuba!
********************************************************************************************
Hari Ahad pula, saya dan jiran tetangga (dalam kereta itu penuh juga 5 org kesemuanya, termasuk saya) pergi ke Istana Budaya untuk menonton persembahan akhir Butterfingers pada tahun 2009.

Bagaimana persembahan mereka?
Saya rasa pada hari Ahad itu adalah masa di mana saya berdiri selama 1 jam setengah yang paling berbaloi (Nota : Kalau kena denda semasa sekolah, sila nyanyi dan bayangkan anda di konsert band kegemaran anda. Pasti anda lupa diri/ waktu/ kena denda..hahah)
Lagu2 yang dipersembahkan adalah daripada album2 lama Inggeris mereka. Saya yang memang tak berapa nak hafal lirik boleh menggeleng2/ anggukkan kan kepala sambil mendengar irama yang sangat menghiburkan jiwa. Sungguh! Saya tak tipu. Ditemani alunan gitar petikan saudara Loque dan Kadaque (sangat hawt, ok!), dengan suara merdu dendangan saudara Emmett (sebab dia inilah persembahan di Istana Budaya diadakan - dia akan berpindah ke Kanada. Isterinya menanti di sana) dan pukulan deram saudara Loko.. Saya bahagia bagaikan di syurga...Berbintang2 boleh saya bagi untuk kumpulan kugiran kegemaran saya ini.

Sempat juga bertemu (saya paksa dia tengok saya) saudara Kadaque menyampaikan salam Enche' B. Saja saya buat begitu supaya dia kena boleh ingat saya. Oh, saya sungguh macam groupie..Saya sebenarnya berniat untuk mengambil gambar dengan seluruh anggota Butterfingers tapi mereka sangat dikerumuni peminat. Memang tidak boleh sempat. Ah, saya memang groupie?

Tidak sabar menunggu dvd yang mengandungi keempat2 persembahan Butterfingers di Istana Budaya. Boleh tunggu sahajalah yer... Ke nak suruh Enche' B dapatkan?ekhekhekhe...

Senarai laman web Butterfingers (ditiru dan ditampal dari laman Facebook mereka) :

http://www.butterfingers.com.my/
http://butterfingerstheband.blogspot.com/
http://www.myspace.com/butterlatethannever
http://amp.channelv.com/amp/viewArtist.html;jsessionid=745171A07A1D8C8BE3599DD30C049F55?id=5757
http://youtube.com/butterfingerstheband
http://www.royalbutterfingers.net/

Hari Istimewa


Mari kita alu-alukan kedatangan Puan Karapoleh (blognya adalah http://karapoleh-sp.blogspot.com/). Saya dengan ini menobatkan (chewah) anda sebagai pengikut blog saya yang pertama! Terima kasih atas sokongan anda...

'Print screen' ruangan blog Puan Karapoleh

15 Januari 2009

Mimpi Yang Indah

Malam tadi saya mimpi bag ini...
Cantheeekkk kan? Haih, saya hanya boleh bermimpi sahaja sebab saya tidak boleh membeli bag tangan lagi. Sangat bengangsedih. Tetapi, mengenangkan perbelanjaan lain yang lebih penting (beli meja ruang tamu) dan perbelanjaan2 lain yang telah pun dihabiskan semasa hendak berpindah rumah, saya akur.

Tambahan lagi, saya ada trip yang ditunggu2 pada tahun ini. Kami akan cuba untuk pergi melancong 'besar' paling kurang sekali setahun. Trip kali ini, akan kami pergi dengan rakan baik (kenal dari Tingkatan 1, ok!) Trip kali ini akan menjadikan salah satu 'cita2' kecil saya menjadi impian. Terima kasih Enche' B!

Trip yang saya maksudkan adalah trip ke negara jiran, ahli ASEAN, dan merupakan satu negara yang besar. Nenek moyang saya berasal dari tanah seberang ini...

(dalam slang Indonesia seperti imaginasi penulis)
Mahu gi mana ya?
Gwe mahu pergi JAKARTA!!


(gambar diambil dari www.fintastique.com )


Ngapain mahu pergi ke sana?
Gwe mahu nonton Java Jazz Festival..waduhh..enaakk!!

(Untuk pengetahuan lebih lanjut, sila layari http://javajazzfestival.com/ )

Ada satu peristiwa yang berlaku semasa saya dan rakan baik cuba untuk membeli tiket festival online. Persembahan Brian McKnight dan Swing Out Sister adalah pada hari yang sama...tapi kami tidak pasti .. adakah waktunya juga sama? Kalau sama, tidak payahlah kami beli kedua2 tiket untuk menonton kedua2 persembahan itu. Badan kami bukannya boleh dikerat dua (walaupun sebenarnya badan saya jika dikerat dua pasti serupa dengan imej saya waktu 'muda2' dahulu.)

Lantas, saya mengambil langkah yang cepat dengan menghubungi mereka di Indonesia.

Org Sana 1 :Kring Kring... Halo?
Che' Merr : Yes, hello. I am calling to ask you on the times for shows of Brian McKnight and Swing Out Sister which is scheduled on Sunday (blablabla..terre nye saya ber'speaking')...so, will these two artists be performing on the same time?

Org Sana 1 : Yaaa.....
Che' Merr : What? On the same day?

Org Sana 1 : .... (terdengar kekecohan seketika di bahagian sana)..

Org Sana 2 : Halo..
Che' Merr : Yes, hello..I would like .. (terdiam seketika) Saya Che' Merr dari Malaysia (cuba meniru longhat Indonesia yang ditonton di sinetron)..

Org Sana 2 : Oh Ya!! (agak gembira mendengarnya, mungkin gembira kerana sambutan JJF2009 sangat hebat!)
Che' Merr : Saya mahu tanya, show untuk Brian McKnight & Swing Out Sister, pada 8hb Mac ini, adakah masanya sama?

Org Sana 2 : Boleh lihat pada websitenya.. selalu diupdate!
Che Merr : Ya, saya sudah lihat.. tapi hanya ada list artis untuk setiap hari..tetapi tidak ada masa show.

Org Sana 2 : Ya..masanya akan diupdate bulan depan. Sila lihat website selalu ya!
Che Merr : Tapi saya mahu beli tiket online, lebih murah bukan? Hari ini kan hari terakhir untuk promotion harga paling murah.

Org Sana 2 : Oh Iya.. jadi mahu beli, sila lihat website..selalu diupdate!
Che Merr : (oh..susahnya hendak menerangkan dalam bahasa Indonesia). Ya, saya selalu lihat website..tapi...blabla (cuba menerangkan soalan sebenar yang ingin saya tahu jawapannya.)....

(dalam seminit dua)

Org Sana 2 : Mahu tanya jamnya atau harinya?
Che' Merr : Jamnyaa!! (lega kerana mungkin akan dapat jawapan)

Org Sana 2 : Beda! Jamnya beda! Pasti berbeda!
Che' Merr : (dengan nafas lega) Beda?..ya bagus! Boleh saya beli tiket onlinenya.. Makasih ya!

Org Sana 2 : Makasih....
(talian diputuskan saya, takut mahal pula menelepon Jakarta)

Saya bukannya mahu menjelaskan bahawa pihak penaja tidak melayang saya berbahasa Inggeris (saya pun bukan pandai ber'speaking') tetapi ingin ketawa kerana perbualan tadi seperti perbualan ayam dan itik. Bagaimana, kita dari rumpun yang sama, tetapi bahasa kita berlainan? Itu saya kena tanya pakar bahasa pula.

Tetapi ia adalah satu pengalaman yang berharga untuk saya kerana saya berkomunikasi dengan orang Indonesia (di Indonesia). Orang Indonesia di sini sudah fasih berbahasa Melayu. Tidak ada masalah. Saya rasa saya perlu melengkapkan diri untuk berbahasa Indonesia. Nanti tidak susah untuk berkomunikasi. Nasib baik bahasa Indonesia dan Malaysia ada banyak persamaan. Tidaklah saya terkapai2 belajar. Saya rasa saya akan belajar dengan menonton sinetron2 Indonesia dengan lebih banyak (ini juga tidak susah, saya hanya perlu menonton bersama2 mama) dan juga praktis bersama Kak Wagi..heheh

06 Januari 2009

Azam Tahun Baru


Entri kali ini adalah gabungan beberapa peristiwa yang telah berlaku dari minggu2 terakhir 2008 sehinggalah hari ini. Kejadian2 yang berlaku pada tempoh yang disebutkan membuatkan saya berfikir dan menetapkan perkara2 penting yang perlu saya utamakan untuk 359 hari2 yang akan datang :


(1) Nek Ngah meninggal dunia


Gambar semasa Raya 2008. Sakit tetapi tetap melayan tetamu yang datang. Alfatihah untuk Nek Ngah.


Emak (mertua) menelepon Enche' B pagi tadi untuk memberitahu Nek Ngah meninggal dunia. Agak terkejut kerana ketika itu saya tengah bersiap2 untuk ke ofis (sambil terfikir bagaimanakah keadaan Nek Ngah?). Tiba2 dapat pula berita sedih itu. Malam ini kami akan ke Klang untuk tahlil Nek Ngah. Saya suka Nek Ngah kerana dia(allahyarhamah) mengingatkan saya dengan makcik2/ nenek2 sedara di Singapura. Serupa betul keramahan mereka. Mungkin kerana itu adalah ciri2 biasa seorang makcik2/ nenek2 keturunan Jawa.

Penambahan : Sudah pun pergi ke tahlil Nek Ngah malam semalam (6hb Jan 2009) tapi sampai selepas habis tahlil. (Maaflah, Klang dan Cheras terlalu jauh. Balik pula ke rumah sebentar untuk makan dan mandi, bertukar baju sesuai untuk majlis tahlil.) Tok Ngah sangat sedih ketika Enche' B 'menemuramah' Tok Ngah. Tok Ngah dan Nek Ngah biasa berdua. Menitiskan air mata ketika bercerita keadaannya terpaksa tidur seorang, terbayang2 Nek Ngah. Saya turut menitiskan air mata (pada ketika itu dan ketika menaip penambahan entri ini. Sedih sangat lah!)


AZAM TAHUN BARU :

(a) Saya hendak (mesti) lebih menghormati & menyayangi ibu bapa & (mertua). Bayangkan mereka pergi, tidak sempat pula menunjukkan kasih sayang kita.. Alangkah sayangnya....

(2) Masuk rumah baru

Tak payah lah saya menerangkan tentang perkara ini panjang lebar. (Untuk lebih keterangan lanjut, sila rujuk entri2 sebelum ini)

AZAM TAHUN BARU :

(a) Saya hendak (mesti) menjaga pakai/ minum Enche' B (bukan susah pun.. goreng telur dan ada ayam dah cukup bagus. Enche' B tidak memakan daunan / sayuran hijau...hehehe.) Tetapi setakat ini saya tidaklah sekejam itu. Dia makan apa saya masak. Saya masak untuk saya makan. Bab makanan, saya sangat cerewet. Jadi, patut tahulah yang Enche' B tidak makan telur goreng dan ayam sahaja..

(b) Saya hendak memanfaatkan ruang dapur yang sedia ada di rumah ini. Mungkin masak seminggu sekali (Ini mengecualikan aktiviti memanaskan lauk pauk dan juga menggoreng makanan segera).

3) Penghangatan rumah

Majlis berlangsung dengan agak lancar.. kecuali pada awal tengah hari, hujan lebat di kawasan rumah kami (juga sekitar Lembah Kelang) menyebabkan ramai tetamu datang agak lewat. Kami pada mulanya mengasingkan tetamu (pukul 1- 3 ptg untuk saudara mara dan jiran tetangga; pukul 3-5 ptg untuk rakan taulan, teman sepejabat dan yang seangkatan dengannya). Tetapi disebabkan ramai yang tergolong dalam kategori 1-3 ptg yang datang agak lewat. Jadi ada suatu ketika rumah kami bagaikan tempat 'pesta' (chewah!). Sehinggakan kawan baik dan rapat saya terkejut dengan keramaian orang di rumah kami. (sebab saya beritahu tidak ramai org).

Untuk gambar2, sila rujuk laman Facebook saya. Jika diupdate di blog, tak dapat pula saya 'tag' orang2 yang datang. (tapi ketika ini, belum lagi diuploadkan ke Facebook. Hari ini lupalah untuk membawa kamera..hehe)

Saya dan Enche' B gembira kerana ramai jemputan datang. Tapi ada juga yang tidak, menyebabkan saya tertanya2. Mungkin, bak kata teman sepejabat, saya tidak sms atau menelefon kawan2 untuk datang ke penghangatan rumah. Setakat mengajak melalui aplikasi 'Invite' Facebook. Seperti tidak mengajak bersungguh2.

Saya ingin memohon maaf kepada kawan2 yang mungkin terasa kerana saya seperti 'ajak2 ayam' sahaja. Itulah, komunikasi ini amat penting untuk apa2 jua tujuan kita. Saya rasa skil komunikasi saya agak lemah antara kawan2 sehingga ada yang terasa, marah dan menyampah. Balas sms pun lambat, dengar suara melalui telefon pun susah...Baiklah..azam yang seterusnya -

AZAM TAHUN BARU :

(a) Komunikasi dengan lebih baik dengan kawan2. (Pendek tapi padat dan dalam maksudnya)

Azam2 yang lain yang tidak kurang pentingnya tetapi tidak tahu untuk dikaitkan dengan peristiwa apa :

(a) Menghabiskan sekurang2nya 3 kertas (maksud : Tidak GAGAL) untuk peperiksaan profesional saya. Habis 3 kertas, tinggal lagi 5.

(b) Kuruskan badan? Hahah... (tak tahu nak tambah apa dengan penyataan ini)

(c) Naik pangkat! (Tapi bukan gila kuasa!)

(d) Pergi Java Jazz Festival tahun ini (Hint!Hint!)

(e) Sembahyang tidak tinggal 5 waktu

Itu sahaja yang saya terfikir waktu ini. Semoga Berjaya!!